• Profesor: Copăceanu Cristina, dr., conf. univ.

Logo FSEE

     Cursul universitar „Audit financiar” reprezintă o componentă necesară în procesul de formare profesională a masteranzilor şi contribuie la formarea abilităţilor teoretice şi practice ale acestora în organizarea desfăşurarea activităţii de audit, ţinînd cont de cerinţele legislative.

     Curriculum universitar este un instrument metodic, ce reflectă cadrul general al predării disciplinei „Audit financiar” şi evaluării cunoştinţelor masteranzilor. El include trei niveluri comportamentale pe care se bazează formarea profesională: cunoaştere, aplicare şi integrare. De asemenea se indică prin ce conţinuturi se preconizează realizarea obiectivelor proiectate, toate acestea având drept scop ghidarea activităţilor de predare a profesorilor şi învăţare a masteranzilor în procesul de formare a tinerilor specialişti.

     Scopul cursului „Audit financiar” constă în însuşirea aspectelor teoretice şi formarea deprinderilor practice aferente activităţii de audit financiar masteranzilor facultăţii ştiinţe economice. Studiul acestei discipline permite masteranzilor să însuşească normele actuale de exercitare a activităţii de audit financiar, să-şi formeze aptitudini profesionale de a aplica cerinţele de exercitare a unui angajament de audit financiar, să aplice tehnicile de exercitare a lucrărilor de audit financiar a situațiilor financiare ale entității.

     Obiectivele disciplinei se referă la studierea prevederilor Legii privind activitatea de audit, Standardelor de Audit, Codul de etică şi alte acte legislative şi normative ce reglementează activitatea de audit. Disciplina în cauză le asigură masteranzilor formarea competenţelor de aplicare a tehnicilor de planificare, acumulare a probelor de audit şi de raportare a rezultatelor obţinute. Programa cursului este elaborată în baza bibliografiei naţionale şi internaţionale recomandate, precum şi documentelor oficiale şi revistelor ştiinţifice de profil. Pentru o însuşire mai profundă a disciplinei „Audit financiar” se recomandă pentru studiere lista literaturii de specialitate.

  • Profesor: Lîsîi Aliona, dr., conf. univ.

Logo FSEE

          Obiectivul principal al disciplinei: formarea unui ansamblu integrat de cunoştinţe, abilităţi şi atitudini dobândite de masteranzilor în scopul realizării la nivel calitativ a atribuţiilor şi a sarcinilor profesionale cu privire de planificarea şi organizarea activităţii de lansare a afacerii în diferite domenii de activitate. 

          Integrarea unităţii de curs (disciplinei) în programul de studii: Disciplina ” Planificarea și evaluarea afacerilor” este componenta unui bloc de unităţi de curs orientat spre specializarea în formarea profesională. 

          Foarte mulţi antreprenori consideră că planurile de afaceri servesc pentru a deschide o afacere, a lua un împrumut sau a atrage investitori. Dar acesta este doar unul dintre scopurile documentului în cauză. Planul de afaceri are şi sarcina de a prognoza evoluţia firmei, de a stabili necesităţile pentru alocarea resurselor, de a accentua punctele-cheie şi de a oferi soluţii atât pentru probleme, cât şi pentru oportunităţi. Planificarea nu trebuie privită ca un răspuns rigid la toate problemele firmei. Condiţiile interne şi externe se vor schimba, impunând modificări ale direcţiei de acţiune. Pentru corelarea acestor factori, planul de afa-ceri va fi revizuit periodic. 

         Planificarea pune în evidenţă calităţile oamenilor care o efectuează şi o aplică.


  • Profesor: Trofimov Victoria, dr., conf. univ.

Logo FSEE

        Specialistul cu formare de nivelul ciclului II - Masterat, e necesar să posede cunoştinţe de metode, tehnici şi modalităţi de conducere strategică a organizaţiilor manageriale, precum şi deprinderi de utilizare ale acestora, în vederea formulării, elaborării și implementării strategiilor eficiente de dezvoltare a afacerilor. 

        Modulul „Management strategic / Strategii de dezvoltare a afacerilor” face parte din compartimentul disciplinelor de specializare, fiind o parte importantă a pregătirii viitorilor specialişti cu studii la ciclul II – masterat, oferind acestora un ansamblu de teorii, concepte, principii, cu ajutorul cărora poate fi înţeleasă şi explicată adecvat realitatea economică.

  • Profesor: Copăceanu Cristina, dr., conf. univ. 
Logo FSEE

           Cursul universitar „Analiza financiară în afaceri” reprezintă o componentă necesară în procesul de formare profesională a masteranzilor şi contribuie la formarea abilităţilor teoretice şi practice ale acestora în organizarea desfăşurarea activităţii de analiză financiară, ţinînd cont de cerinţele legislative. Disciplina „Analiza financiară în afaceri” are menirea de a studia şi aprecia factorii de producţie, veniturile din vânzări, profitul, rentabilitatea, situaţia patrimonială, sursele de finanţare a activelor, lichidităţile şi fluxurile mijloacelor băneşti ale întreprinderii.

  • Profesori: Avornic Gheorghe, dr. hab., prof. univ.; Copăceanu Cristina, dr., conf. univ.

Logo FSEE

            Cursul de Metodologie și etica cercetării are menirea de a asigura temeiuri introductive în metodologia şi practica cercetării ştiinţelor sociale în general şi a ştiinţelor economice în special. Cursul are ca scop familiarizarea masteranzilor cu principalele aspecte teoretice ale metodologiei economiei şi formarea abilităţilor de analiză a diverselor probleme (teorii, tipuri de abordări,etc.) de natură economică și juridică.